Türkçe




ÖLÜM HAK MİRAS HELAL

İzlenme 10585

 

Bu da nerden çıktı demeyin sevgili okuyucular.Bazı atasözleri var ki kitap dolusu kelime ile anlatamayacağınız şeyleri bir cümle ile özetleyebiliyor.Bu hafta miras hukuku ile ilgili gelen sorulara cevap vermeye çalışacağım.Bu nedenle böyle bir atasözü ile başladım.

 

 

Bir çok ailede miras konusunda anlaşmazlıklar çıktığı,bazen kardeşler arasında bile mahkemelik olaylar yaşandığı malum.Hatta bazen miras yolunda akraba cinayetleri-

 

ne bile tanık oluyoruz.Oysa yukarıdaki atasözü ne güzel ifade etmiş.Ölüm Allah’ın emri ise miras da insanın en doğal hakkı tabi ki.Gelin bir de miras taksimi ile ilgili bir fıkrayı anlatayım da miras gibi  dertli bir konuya girmeden önce biraz neşelenelim.     

 

Zengin bir köy ağası vefat eder. Vasiyeti açılır. Mallarının yarısını büyük oğluna, dörtte birini ortanca oğluna ve beşte birini küçük oğluna bırakmıştır. Bütün mallar paylaşılır ancak geriye on dokuz at kalmıştır. 19’u ne ikiye, ne dörde, ne de beşe bölmek mümkündür. Köyün en akıllı adamına gidip akıl danışırlar.Adam da biraz düşünüp gelin benle der ve onları kendi evine götürür. 
Der ki:
”Benim de bir atım var. Alın bunu size veriyorum. Oldu mu 20 at? Yarısını sen al bakalım büyük oğlan 10  tane at sana. Dörtte birini de ortanca kardeşin alsın,5 tane,etti 15.Beşte birini de yani 4 tanesini de en küçüğünüze verelim.Etti mi size 19 at. Verin bakalım şimdi benim düldülü geriye”

 

Şimdi de Ayvalık’tan yazan (E.R.) isimli bir bir okuyucu mektubunu paylaşmak istiyorum.Okuyucumuz;”dedesinden kalan zeytinliklerin babası ve amcaları tarafından resmi olarak taksim yapılmadığını ve kendi aralarında anlaşarak fiili taksim yaptıklarını;ancak kendi babasının geçen sene vefat ettiğini ve kendisinin bu malların ya paylaşılmasını ya da satılarak parasını almak istediğini,ne yapması gerektiğini” soruyor.

 

 

Maalesef bir çok ailede bu gibi durumlara sık sık rastlıyoruz.Dededen-atadan kalan mallar yıllar geçse de resmen paylaşılmıyor ve torunlar arasında ihtilaflar baş gösteriyor.Okurumuz da aynı konuda dertli.Bizim okura tavsiyemiz dedesinden kalan malları tapuda tespit edip bu malların ya aynen taksimi yada satılarak paraya çevrilmesi için ortaklığın giderilmesi(eski deyiş ile izale-i şuyu) davası açması.Eğer fiili olarak yapılan paylaşım taraflarca da aynen kabul edilirse ve imar durumu da müsait ise Mahkeme öncelikle aynen taksime karar verecek ve herkes kendi tapusuna kavuşacaktır.Ancak taraflar anlaşamazsa bu kere Mahkeme tüm malların satılarak paraya çevrilmesine ve paranın paylaştırılmasına karar verecektir.Ayrıca mallar üzerinde faydalı ilaveler yaptığını iddia eden taraf varsa bunu ispatlaması halinde satış bedelinden bu faydalı ilavelerin parasını alabilecektir.

 

 

Haftaya miras konusuna devam edeceğiz sevgili okuyucular.Şimdilik hoşçakalın.               

 



Avukatlarımız

İletişim


15/09/2024 Gün Ortalama:46  Bugün21 ziyaret var  Sitede 1 Kişi var  IP:44.220.181.180